By Pepe van Bredaas hout

Hout uit het mastbos De Bredase kist Zagerij       

Een doodskist van Mastboshout

BREDA - Afscheid nemen we doorgaans tussen zes planken. Het Bredase chauvinisme bracht Zuylen Uitvaartverzorging op een opmerkelijk idee. Woordvoerster Anne Marie Scheepers: "In je eigen stadshout begraven of gecremeerd worden. In een kist van planken, afkomstig van bomen uit ons eigen Mastbos!"
Redactie 03-05-16, 05:47
Zuylen heeft een aantal kuub hout besteld bij Staatsbosbeheer. Douglas Pine hout, een jaar of zestig oud. Bijna een gemiddeld mensenleven. En goed voor zo'n twintig kisten, ambachtelijk en ecologisch verantwoord ontworpen en geproduceerd door de Bredase ondernemer Pepijn Herrmann van By Pepe. De prijs? "Niet veel duurder dan een standaardkist", aldus Anne Marie Scheepers.

De kisten zien er expres zeer sober uit, zodat het natuurproduct beter tot zijn recht komt. Geen lak. Drie Bredase kruisen vormen de enige opsmuk. Eventueel kan de kist geschilderd worden, maar dan alleen met milieuvriendelijke verf. Het hout is aan de lucht gedroogd, de kist niet gelijmd, maar geschroefd. En al het hout is gebruikt. "Zelfs het zaagsel, daarmee wordt de hennep stoffering aan de binnenzijde gevuld." (BN DeStem van dinsdag 3 mei)

 

"Uit de Bredase bossen

Een deel van Breda voor de Bredanaars, dat is de gedachte achter de Bredase kist. Het hout van de kisten is afkomstig uit de Bredase bossen: het Mastbos en het Liesbos. Het ontwerp en de vervaardiging van de kist zijn in handen van de jonge Bredase ondernemer Pepijn Herrmann eigenaar van By Pepe. Hij heeft het design simpel gehouden, zodat het hout het mooist tot zijn recht komt. Er zijn eigenlijk maar twee opvallende details: het deksels dat aan het voeteneinde een stukje naar beneden ligt, en het wapen van Breda.

Bredase kist
Milieubewust

De kist wordt op een zo ambachtelijk en duurzaam mogelijke manier gemaakt. Zo wordt het hout maandenlang gedroogd in de buitenlucht, zoals dat vroeger werd gedaan. Ook laat By Pepe een speciale mobiele zagerij komen om de planken te zagen, zodat het hout niet naar een plek buiten de stad hoeft te worden vervoerd. Dit scheelt weer brandstof en is dus beter voor het milieu. Er wordt niet gewerkt met lijm en alle delen van de kist worden met de hand in elkaar geschroefd.

Daarnaast wordt de kist niet gelakt en behandeld, hooguit licht opgeschuurd. Zo kan de kist ook worden gebruikt voor een crematie, zonder dat daarbij schadelijke stoffen vrijkomen. Tot slot wordt het overgebleven zaagsel gebruikt als vulling voor de hennep-bekleding van de kist. Zo laat je als Bredanaar de wereld een stukje beter achter." (in de buurt)

"Simpel design
De jonge Bredase ondernemer Pepijn Herrmann maakt de kisten. Hij heeft zich met heel veel passie op dit project gestort. “Bij deze kist gaat het om het hout, niet om tierlantijnen”, vertelt hij. “Daarom hebben we ervoor gekozen om een kist te ontwerpen met een heel simpele vorm zodat de natuurlijke tekening van het hout het mooist tot zijn recht komt.” De kist heeft eigenlijk maar één opvallend detail. “Dat is de deksel die aan het voeteneinde een stukje naar beneden ligt. En het wapen van Breda natuurlijk.”

Inmiddels zijn de eerste kisten klaar. Pepijn: “Dat heeft even geduurd want het hout moest eerst nog een paar maanden drogen. In de buitenlucht, zoals dat vroeger ook werd gedaan. We willen de Bredase kist namelijk op een zo ambachtelijk en ecologisch mogelijke wijze maken. We gebruiken geen lijm bij het maken van de kist, zodat als de kist wordt gebruikt voor een crematie, er geen schadelijke stoffen vrijkomen.” (Breda vandaag)